Rap di Malaysia 2013: Altimet, Waris

Rap merupakan sebahagian daripada budaya hip hop. Di Malaysia, hip hop mula ketara semasa era 90-an. Ketika itu, kumpulan penyanyi seperti KRU, 4U2C,Kool, Nico dan Elite popular dengan lagu-lagu pop mereka yang diselit dengan rap. Itu kisah dulu.
Namun, sejak akhir-akhir ini, rap kembali menghiasi banyak lagu baru yang menjadi hit di corong radio. Malah, rapper solo mula mendapat perhatian dan bakat mereka memang tak dapat dinafikan. Saya tertarik dengan gaya rapper Altimet. Pemuda ini nampak sederhana. Suaranya amat mudah saya kenali. Lirik rap ciptaannya santai tapi penuh makna. Bagi penciptaan lirik, saya paling tabik pada Malique. Puisinya puitis dan selalu kena dengan melodi. Tidak kurang juga karya Altimet yang sentiasa punya moral tertentu hendak disampaikan melalui rap, mencakupi soal masyarakat, budaya dan kerohanian.
Seorang lagi rapper yang mencuri tumpuan saya ialah Waris. Istimewanya anak muda ini bangkit berdiri dengan lagu solo. Rembau Most Wanted menyinarkan namanya dalam industri muzik tanah air. Terkini, lagu Botingkek-tingkek (Bertingkat-tingkat) pula kian popular. Kelainan ketara yang dibawakannya adalah rap dialek Negeri Sembilan. Tema yang dibawa oleh Waris melalui lagu-lagunya mencerminkan jiwa generasi kini. Saya yakin, ramai yang tertarik dengan muziknya tapi tak ramai yang benar-benar memahami dan menghayati liriknya. Apapun, pada pandangan dan pendengaran saya, kehadiran para rapper mewarna-warnikan lagi industri muzik kita.

2 thoughts on “Rap di Malaysia 2013: Altimet, Waris

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s