Lagu Drama (Terkini di TV3)

Lagu adalah nadi yang menghidupkan cerita. Sekarang, drama televisyen boleh dikatakan menjadi platform melariskan lagu. Pada saya, perkara paling penting ialah memastikan sesebuah lagu sesuai dengan drama tersebut dan muncul dalam situasi yang tepat.

Terkini di TV3, banyak drama yang ke udara. Slot Akasia memang jadi perhatian. Drama Jika Itu Takdirku terbitan MIG telah menggantikan Ariana Rose. Teruja juga menonton drama yang skripnya tidak diadaptasi daripada mana-mana novel. Lagu Relakan Jiwa nyanyian Hazama menjadi lagu tema. Sejujurnya pada saya, lagu ini bagaikan perisa tambahan yang menambahkan keenakan jalan cerita. Satu lagi lagu yang menghiasi drama ini ialah Alasan Untuk Bahagia dendangan Asfan. Alunan muziknya menjadikan sesuatu babak sedih bertambah sayu. Amat sesuai. Irama dan lirik seiring dengan cerita.

Drama Jiwa memilih untuk tampil dengan lagu tersendiri bertajuk Jiwa nyanyian Drama Band. Lagu yang rancak untuk drama yang ekstrim.

Drama Miranda pula tampil dengan lagu Ajai bertajuk Gara Diriku. Satu kelebihan apabila lagu yang dipilih belum terlalu popular kerana ia secara automatik menjadi sebati dengan cerita.

Romi Cinta Julia menampilkan banyak lagu. Sepanjang cerita ke udara, anda boleh dengar aneka irama mengiringinya. Apapun, tiada yang dapat menandingi lagu temanya. Kelunakan suara Ning Baizura mendendangkan Bukan Wanita Sempurna amat sesuai dengan situasi watak utama. Menariknya, drama ini berkongsi lagu yang sama dengan Jika Itu Takdirku; Asfan, Alasan Untuk Bahagia. Lagu lain yang menarik perhatian saya ialah lagu terbaru Najwa Latif, Hilang. Lagu rancak ini seiring dengan kenakalan watak Julia. Secara keseluruhan, drama ini memilih lagu-lagu baru.

Bagi slot Zehra, drama Menjinak Ombak pernah mengisinya. Lagu Syahir bertajuk Dia yang Kau Pilih sangat tepat dengan jalan cerita. Terbaru, drama Kifarah pula mengambil tempat itu. Lagu Roman Cinta nyanyian Mojo dipilih. Iramanya yang dramatik ada keserasian dengan cerita. Hanya liriknya mungkin kurang sesuai. Namun, drama ini menampilkan cerita berbeza setiap minggu. Jadi, tak kisahlah tentang lagu temanya.

Satu lagi drama yang hendak saya perkatakan ialah Yes Boss!. Drama adaptasi novel ini memilih lagu tema Miliki Cinta nyanyian Nadia Adha. Lagu yang ceria untuk drama yang santai.

Sejak dulu, drama mahupun filem tidak dapat lari daripada muzik. Runut bunyi (soundtrack), lagu tema, muzik iringan atau apa saja yang berkaitan telah menjadi sebati untuk menyerikan jalan cerita. Tanpanya, babak menjadi suram. Tidak kiralah babak sedih, gembira, dramatik, tragik, seram, suspen, romantik mahupun lucu.

One thought on “Lagu Drama (Terkini di TV3)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s