Abang Long Fadil : Aksi Bertenaga

Sudah lama rasanya tidak menonton filem di pawagam. Kali terakhir beberapa bulan lepas. Itupun filem Hollywood yang saya tak rasa nak ulas apa-apa. Hari ini menonton bersama teman dan ternyata filem tempatan tidak mengecewakan.

Abang Long Fadil arahan Shafiq Yusof menampilkan Zizan Razak sebagai tonggak utama. Watak utama ini dikembangkan berdasarkan watak pembantu dalam filem KL Gangster. Apabila disebut saja Zizan pasti elemen komedi tidak dapat dipisahkan.

Jalan cerita yang menarik ditambah dengan aksi-aksi bertenaga. Saya tabik pada barisan pelakon aksi, baik yang muda apatah lagi yang lebih berpengalaman. Pasti ada suara-suara yang mengatakan aksi dalam filem ini mengarut, bohong dan entah apa-apa tapi untuk saya tiada yang mustahil. Terutamanya melibatkan kekuatan manusia. Lagipun, kalau filem dari luar yang memaparkan cerita yang fantasi, tak masuk akal dan tahyul boleh dilayan, kenapa tidak filem tempatan.

Pada pandangan saya, Abang Long Fadil mengetengahkan isu realiti yang digarap dengan baik. Sedikit sebanyak saya ternampak-nampak pengaruh filem Hong Kong seperti Kung Fu Hustle. Zizan ala-ala Stephen Chow pula. Namun, masih mengekalkan identiti Malaysia.

Mungkin ada yang membandingkan cara pembikinan filem antara Syamsul dengan Shafiq. Ternyata walaupun adik beradik, masing-masing memiliki gaya tersendiri.

Kelihatannya Shafiq gemar bermain dengan elemen psikologi. Jika dalam filem Saya Amat Mencintaimu (SAM), watak utamanya mempunyai masalah halusinasi keterlaluan, Abang Long Fadil pula selalu berimaginasi dan terbawa-bawa dengan kelibat kawan baiknya aitu Malik (Aaron Aziz).

Saya amat tertarik dengan watak tiga pendekar. Ada gaya dan karakter tersendiri. Tidak lupa watak Adam dan Acai. Kamal Adli tampak tidak kekok beraksi. Tentu sekali hero Bio-Nik ini sudah biasa. Tauke pula mampu menjayakan wataknya dengan baik, keluar dari zon lawak Jambu.

Terdapat juga babak-babak selingan yang mencuit hati. Kemunculan watak-watak yang mengingatkan kita pada filem Bohsia, KL Drift dan Gerak Khas memang tanpa diduga. Begitu juga Bumble Bee Transformer dan Iron Man versi Malaysia.

Satu perasaan yang tidak dapat saya elak adalah berasa sebak tatkala melihat kebangkitan orang-orang Kampung Berani melawan Shark. Menyentuh hati.

Bercakap tentang babak kegemaran, saya memilih babak Adam dan Acai berlawan. Sama kuat, sama hebat. Aksi kelakar pun tidak ketinggalan.

Secara keseluruhannya, Abang Long Fadil sebuah filem yang menghiburkan. Jika anda hendak menontonnya, buka fikiran dan jangan membandingkannya dengan filem luar. Sampai bila pun takkan sama kerana filem kita wajah kita.

Tahniah kepada warga Skop Production!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s