Grandstand Suria: Terus Mantap!

Rancangan ini merupakan rancangan radio pertama yang saya nukilkan ulasan mengenainya melalui blog saya pada 1 Jun 2014. Langsung tidak pernah terlintas di fikiran, dalam banyak-banyak rancangan radio yang saya ikuti, rancangan mengenai sukan berjaya menimbulkan rasa teruja sehingga terdetik mengulas tentangnya secara peibadi. Biasanya, saya lebih cenderung pada dunia hiburan dan drama tv.

Kini, setelah lebih setahun, saya kembali terpanggil untuk mencoret perkembangan positif rancangan radio nan istimewa ini. Nampaknya, Grandstand Suria kian mendapat tempat di hati para pendengar. Waktu siarannya jika dahulu 6.00 pagi hingga 10.00 pagi telah ditukar kepada 9.00 pagi hingga 1.00 petang. Perubahan yang baik kerana jadual hujung minggu bagi kebanyakan orang di Malaysia bermula agak lewat berbanding hari biasa. Bagi mereka yang bekerja di hujung minggu pula, tetap dapat mengikutinya di tempat kerja.

Awal saya mengikuti Grandstand, penyampainya ialah Naim Tahak dan Wan Ajaib. Buat seketika, Naim menjadi pengendali solo. Terbaru, sehingga sekarang, Grandstand diterajui Halim Othman bersama Naim Tahak. HO tentunya bukan nama yang asing. Secara peribadi, saya lebih gemar beliau berada di meja sukan berbanding meja kopi (Ceria Pagi Suriafm). Suara dan nada bicara asalnya sudah cukup memikat telinga tanpa perlu memimik sesiapa (terutama Datuk Rahim Razali). Naim meneruskan kecemerlangannya, mengimbangi keseriusan  HO dengan watak santainya.

Pengisian Grandstand lebih mantap. Isu-isu hangat berkenaan sukan sepanjang minggu menjadi mukadimah dan dasar perbincangan. Interaksi bersama pendengar melalui panggilan telefon, laman sosial WeChat dan Facebook membuka ruang ekspresi bernas. Paling menarik, tetamu jemputan khas sama ada atlit, jurulatih atau persona berkaitan sukan negara memberi pendedahan positif kepada para pendengar.

Grandstand 2015 tidak sekadar bersiaran di dalam konti. Mereka turut beraksi di luar. Beberapa cabaran telah dilakukan oleh para penyampai termasuklah memandu di Litar Rally Sepang, latihan bomba dan Skytrex Adventure. Selain dapat mendekati pendengar/peminat, aktiviti luar sebegini tutut mempromosikan gaya hidup sihat dan dalam masa yang sama menunjukkan para penyampai bukan sekadar berceloteh melalui mikrofon konti tapi mampu beraksi di luar kotak (out of box).

Grandstand Suria membuktikan bahawa Arena Sukan tidak berdiri dengan sendirinya. Sukan bukan sekadar di padang atau gelanggang tapi membabitkan media, penyokong, peminat, pemerhati malahan pemerintah. Dunia sukan adalah sub-dunia sama seperti dunia hiburan dan dunia politik. Sentiasa ada cabaran, konflik serta kisah suka duka. Selamat maju jaya buat pasukan Grandstand Suria dan dunia sukan Malaysia!

Grandstand Suria; segalanya tentang sukan.

107.0 (Seremban)

One thought on “Grandstand Suria: Terus Mantap!

  1. As’kum..

    Saya Naim Tahak.
    Terima kasih tidak terhingga kepada ixoramerah dan kepada semua yang telah memberi sokongan kepada #grandstandsuria

    Kami akan cuba yang terbaik untuk menyampai maklumat sukan kepada semua

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s