Kembali kepada Asas Islam

Berlapang dada dengan kembali kepada ajaran Al-Quran dan sunnah.
1. Bersalam-salaman tangan bukan kewajipan. Lebih dianjurkan (sunat) mengucapkan salam (Assalamualaikum) apabila bertemu.
2. Solat berjemaah amat dituntut tapi tidak semestinya di masjid atau surau. Seorang makmum pun sudah dikira solat jemaah dengan ganjaran pahala yang sama.
3. Solat sunat Tarawih sememangnya dituntut dalam bulan Ramadan dan digalakkan berjemaah. Namun, bukanlah wajib dilakukan di masjid atau surau.
4. Tilawah (baca) dan tadarus (baca/semak dengan rakan) amat bagus tapi jangan lupa tadabbur (merenung/hayati/faham) Al-Quran.
5. Tidak dituntut terburu-buru khatam Al-Quran dalam sebulan Ramadan. Jika dibahagi-bahagikan juzuk lalu dibaca oleh orang berbeza, itu bukan khatam Al-Quran tapi khatam sejuzuk.
6. Aidilfitri bukan tentang baju sedondon, kuih raya dan duit raya tapi merai serta menghayati kemenangan selepas sebulan berpuasa. Takbir raya bukan untuk disendu sayu sedihkan sebaliknya harus bersemangat!
7. Tidak putus silaturrahim apabila tidak bertemu, bersalam peluk cium. Islam mengajar, cinta seorang muslim kepada saudaranya adalah dengan mendoakan kebaikan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s